peter nickels architects

m: 086 3158902

linked in profile RIAI



This bungalow in rural County Meath had had an unsympathetic kitchen extension added to the rear, which blocked light getting into the house and prevented views out towards the garden and the surrounding landscape.

The client’s brief was to replace this extension.

The new extension is a single space which combines the functions of kitchen, dining and living room. It is located on the site of the original extension, but has been designed to allow extensive views out to the wonderful garden and surrounding countryside, and to allow sunlight to enter throughout the day through a variety of window and roof openings. The new space has become the main living room of the house, while the original bungalow contains the cellular rooms required for bedrooms, bathroom and storage. A new entrance was formed at the side of the main house to lead directly through to the new extension.

The form of the extension is a simple, pitched roof block, a smaller version of the original bungalow. It is slightly separated from the main house by a flat roofed link block. The internal volume of the new space has been opened up to the underside of the roof structure in order to enhance the feeling of spaciousness and to allow light to flood in from high level windows and rooflights.

The existing bungalow was clad in external insulation and render, matching the new extension and linking the two visually.

back to projects

next project